keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Vuoteen 2014

Aattelin ensin etten alkaa kirjottelemaan mitään yhteenvetoja viime vuodesta mutta viime vuonna sen tein ja sitä oli hauska lukea nyt jälkeenpäin joten kirjotanpa kuitenkin.

Eli vuosi 2013 pähkinänkuoressa:

Tammikuussa Sylvin kanssa osallistuttiin suojelumaalimiehen vetämälle kurssille aiheena palkkaus/leikittäminen. Haussa keskityttiin haukkuilmaisun korjaamiseen ja lisäksi treenattiin tokoa sekä esineiden etsintää.
Aatu oli syönyt Synoquinia uutena nivelvalmisteena kuuden viikon aloituskuurin.
Aatu ja Sylvi hierottiin kerran.
Reissattiin ahkerasti Kiiminkiin Marjon luokse ja yhtenä lauantaina mukana tuotiin kahdeksanviikkoinen Shiro ja samalla alkoi viikon talviloma. Sittemmin ehkä jopa enemmänkin Sirpaksi kutsuttu pentu kotiutui nopeasti ja viikossa koirat näyttivät jo kovasti samalta laumalta. Shiron kanssa haettiin elämään rytmiä ja opeteltiin omaa nimeä, luoksetuloa ja luopumista. Se tuntui purevan kaikista koiristani kaikkein eniten käsiä ja jalkoja (todennäköisesti aika kultaa muistot), saalisti mitä lelua vaan ja taisteli päälle. Sylvin kurinpitoon se vastasi välittömästi takaisin ja leikkiviä aikuisia koiria seurasi haukkuen.
Shirolle hankittiin uusia kokemuksia yksinolosta, vierailuista eri paikoissa, ihmisistä, koirista, alustoista, autoilusta, ulkoilemisesta eri paikoissa, pyörien+kävelijöiden ohittamisesta sekä erilaisista äänistä. Kaikkiin ja kaikkeen se suhtautui rennosti.





Helmikuussa Sylvin kanssa jatkettiin kaikkensa antamista haukkuilmaisun korjaamiseksi ja treenattiin tokoa sekä esineiden etsintää lumihangesta.
Sylvi hierottiin kerran.
Shiron kanssa käytiin Oulussa suurimman osan sisaruksista kanssa ensimmäisillä rokotuksilla ja valloitettiin eläinlääkäriasema pentupainilla. Hankittiin pennulle lisää uusia kokemuksia ihmisistä ja koirista sekä erilaisista paikoista ja alustoista. Opeteltiin tärkeitä taitoja.



Maaliskuussa Sylvi ja Aatu hierottiin molemmat kerran. Aatun kunto näytti siltä että Synoquin tekee sille hyvää.
Aatu täytti 11 vuotta.
Shiro kävi toisilla rokotuksillansa ja lääkäritäti ei tunnistanut toista aussiksi.
Sylvin kanssa jatkettiin haukkuilmaisutreenejä erilaisilla harjoituksilla, tokossa ketjutettiin alokas luokkaa koevalmiiksi ja alettiin muistelemaan mitä jäljestys on makkaruudun merkeissä.
Shiroa raahattiin mukana kokouksissa, talkoissa, tokokisoissa ja kaupungin keskustassa. Hankittiin lisää kokemuksia ihmisistä, koirista, yksin ja porukassa lenkkeilystä sekä äänistä. Tehtiin ensimmäiset makkararuudut ja esinereagoinnit sekä harjoiteltiin tokon alkeita. Opeteltiin myös haukkumaan lelulle ja purkille. Pääasiassa leikittiin ja aivopestiin työntekoon.
Shiro alkoi ensin pöhisemään omilla nurkilla vastaantulijoille ja varsinkin perässätuleville ihmisille ja koirille. Herkkuja syöden niitä ei huomannutkaan aluksi. Vähän myöhemmin haukkui kovasti muille elollisille paikasta riippumatta.




Huhtikuussa osallistuttiin Sylvin kanssa Niina Pullin ja Virpi Niemisen vetämälle pelastuskoirakoulutusviikonlopulle. Totesin että kaikki mitä minä voin sen haukkuilmaisun eteen tehdä on tehty ja päätin vaihtaa sen rullailmaisuun. Aloitettiin rullaketjun osien treenaminen erikseen. Aloitettiin myös jälkitreenit ja tehtiin haastetta esineiden etsintään. Tokossa treenattiin kohti toukokuun koetta.
Sylvi täytti 5 vuotta ja kävi kerran osteopaattisella hierojalla.
Aatu pääsi etsimään esineitä ja jäljestämään.
Shiro oli kutakuinkin vaihtanut kaikki hampaansa ja kävi tokotreeneissä, haki esineitä reagointiharjoituksilla ja hajunhakuharjoituksilla sekä aloitti jälkitreenit pellolla/nurmella. Hakutreeneissä aloitettiin makkararinkeily ja agilityäkin leikittiin.



Toukokuussa tokoiltiin ja jäljestettiin sekä Sylvin että Shiron kanssa ja hakutreenit jatkuivat viikottain.
Sylvin kanssa tehtiin tokokisoissa ALO1 tulos pistein 196. Suoritettiin myös BH koe hyväksytysti.
Sylvi teki rullaketjun ensimmäisen kerran kokonaan ilman maalimiestä. Maalimiehen kanssa tehtiin vain näytölle menoa.
Sylvin juoksu alkoi ja loppui miltei yhtä nopeasti.
Shiro kävi osteopaattisella hierojalla toteamassa kaiken olevan kunnossa ja juoksi silmänsä johonkin tikkuun saaden silmätippakuurin ja melkein kiinni muurautuneen silmän.



Kesäkuussa jatkui toko, jälki ja haku molempien paimenten osalta. 
Shiro jatkoi maailmaan tutustumista edelleen ja rakennettiin luottamusta vieraisiin ihmisiin, tähän mennessä oli selvillä että se ei ole kaikkien kaveri heti.
Shiro juoksi matalaan ja suht ohueen rautatolppaan pahannäköisesti toisen takajalkansa jota hoidettiin kylmällä ja levolla.
Aavesilmät kokoontui kuun lopussa ja päästiin ihmettelemään lampaita.





Heinäkuussa treenattiin tavalliseen tapaan tokoa ja jälkeä.
Tehtiin noin viikon kesälomareissu Sylvin, Shiron, Viivin, Pedon, Leon ja Hilkan kanssa.
Sylvillä oli elämänsä ensimmäinen valeraskaus ja maitorauhastulehdus johon se sai antibioottikuurin.


Kuva: Hilkka Keisala

Kuva: Hilkka Keisala


Elokuussa Sylvi treenasi tokoa, jälkeä ja hakua. Esineillä alettiin harjoittelemaan ohjauksia.
Sylvi hierottiin kerran ja Aatu kahdesti.
Shiro kävi toko, agility ja hakutreeneissä sekä jäljesteli. Oltiin myös turisteilemassa agilitykilpailuissa.



Syyskuussa Shiro oli mukana viikon vaelluksella Lapissa.
Sylvi ja Shiro hierottiin kerran ja ne treenasivat tokoa ja jälkeä sekä hakua. Esineillä jatkettin ohjausharjoituksia.
Sylvin kanssa tehtiin paljon ja usein rullatreeniä ja oltiin siinä pisteessä että kenttätreeninä pistoin oli koko ketju käytössä.
Shirolla oli ensimmäinen juoksu.



Lokakuussa Sylvin kanssa oltiin Pelastuskoiraliiton jälkikokeessa joka ei kuitenkaan mennyt hyväksytyksi koska maalimiehen löytyessä oli kädessäni esineitä liian vähän nostettuna.
Tokon, haun ja jäljen treenaus jatkui ja Shiro teki lisäksi agilityä jonkun verran.
Kaikki koirat hierottiin kerran.
Shiron kanssa osallistuttiin Vappu Alatalon hyppyseminaariin.



Marraskuussa Sylvi osallistui Kauhajoella match showhun ja teki samalla reissulla Minni-snautserin kanssa PR-työtä pelastuskoirailun eteen.
Treenattiin tokoa ja tehtiin viimeiset peltojälkitreenit vuodelle 2013 sekä Sylvin että Shiron kanssa.
Shiro hierottiin kahdesti ja Sylvi kerran, lisäksi molemmat kävivät osteopaattisella hierojalla.
Myös Sylvi vaihtoi nivelvalmisteensa Synoquiniin.
Shiro täytti 1 vuoden.





Joulukuussa käytiin Sylvin kanssa Espoon Eläinsairaalassa Räihän vastaanotolla arvioimassa polvien tilanne ja tarvitseeko ne leikkausta. Räihä oli sitä mieltä että oikea polvi varsinkaan ei ole tyytyväinen oloonsa ja tarvitsee leikkauksen. Leikkausajaksi sovittiin 8.1.2014.
Sylvi ja Shiro hierottiin, tokoiltiin jonkun verran ja pidettiin reilu tauko kaikesta tekemisestä joka jatkui seuraavankin vuoden puolelle.




Ja tässä aletaan sieltä tauolta pikkuhiljaa pikapuolin palaamaan.

Sylviltä löytyi tämmöisiä tavotteita vuodelle 2013: 

•Tehdään päätös kevääseen mennessä Sylvin ilmaisusta. Vaikka haukku on parantunut epäilen vahvasti tuleeko se riittämään. Rullaan olisi Sylvillä kaikki palikat ja taipumukset valmiina.

•Jos ilmaisu pysyy haukussa käydään syksyllä haun taidontarkistus, jos ilmaisu vaihtuu tuleva vuosi menee sitten siinä.

•Tehdään jäljen peruskoe valmiiksi ja jos se onnistuu koitetaan myös jäljen loppukoetta, ainakin toista osaa (päivä/pimeä)

•Tämä on nyt jo vähän huumoria mutta osallistutaan tokokokeeseen ja BH kokeeseen

•Lenkkeillään paljon ja pidetään hauskaa, käydään hieronnassa ja muilla hoitajilla ja selvitellään kuntoa.


Melkein kaikki tavoitteet siis täytettiin paitsi jälkikokeen hyväksytty suoritus jäi uupumaan, tuli asetettua riittävän matalat tavoitteet ilmeisesti :D

Sylvin polvi leikattiin viikko sitten ja sillä on edessä pitkä kuntoutus joten suurempia tavotteita harrastuspuolella en tälle vuodelle aseta. Tärkein tavoite on kuntoutua ilman suurempia takapakkeja ja saada jatkaa sen kanssa vielä harrastusuraa.
Toisenkin polven leikkaustarve kummittelee ja selviää sitten kun nähdään alkaako se vaivaamaan tämän ennen huonomman polven ollessa kunnossa.




Jos koira on loppuvuoden aikana siinä kunnossa että pystyy harrastelemaan enemmän korkataan tokon AVO luokka ja tehdään rullailmaisu valmiiksi. 
Jälkipuolella pelastuskoiraliiton loppukoe on seuraavana vuorossa koska sääntömuutoksien myötä sillä on peruskoe suoritettu. 

Sylviltä menee haun pelastuskoirakoetulokset vanhaksi alkukesästä joten ne täytyy suorittaa uudelleen + tämän vuoden alusta kaikille pakollinen viranomaistarkastus siihen päälle. Niiden suorittaminen riippuu kuitenkin paljon ilmasun etenemisestä joten jäävät todennäköisesti vuodelle 2015. 



Shirolle en löytänyt blogista mitään tavotteita mutta sen tavotteet on ollut suurinpiirtein kattava sosiaalistaminen ja aivopesu siihen että töiden tekeminen on hauskaa + pohjia kaikkiin tulevaisuuden lajeihin. 

En onnistunut sosiaalistamaan sitä riittävän kattavasti, siitä ei kasvanut jokapaikkaan helposti vietävää ja kaikkea ja kaikkia lunkisti ottavaa teinikoiraa mutta sen kanssa eletään mitä olen saanut aikaan. Sitävastoin siitä kasvoi minulle hieno ja kasvattava haaste Sylvin rinnalle jolta olen saanut kaiken ilmaiseksi. 

Aivopesu ja pohjien teko tulevaisuuden lajeihin on onnistunut kuitenkin, koira keskittyy töihinsä, sillä on hauskaa ja se odottaa tekemistä. 

2014 Shiro joutuu sitten alkaa treenaamaan kun Sylvi kuntoutuu :) 
Kokeissa ja kisoissa meitä ei nähdä mutta aletaan viemään lajeja varsinaisesti eteenpäin. 

Päätavoitteet on pekopuolella, haussa aletaan ilmaisun rakentaminen ja jäljellä jatketaan keväällä siihen mihin syksyllä jäätiin ja tämän vuoden aikana siirrytään pellolta/nurmelta metsään. 

Agilityä tehdään vasemmalla kädellä vastapainoksi maastohommiin ja toko menee samaan kastiin. 

Hankitaan edelleen uusia ja hyviä kokemuksia mutta nyt aletaan keskittymään lajeihin ja koira saa kasvaa ja kypsyä siinä mukana. 
Luustokuvat käydään ottamassa tämän vuoden aikana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti